Dichter bij Muziek in Stadsschouwburg De Harmonie

Leeuwarden - Op zondagmiddag 24 april om 15.00 uur wordt in de Harmonie de voorstelling "Dichter bij Muziek " op de planken gebracht. Het betreft een poëtisch muziekprogramma met de ingrediënten gedichten, verhalen en liedjes. Dit wordt afzonderlijk gebracht door Anne Feddema (Onder begeleiding), Sido Martens (Bij de rand van zee en zand), Anno van der Werf (Niet te netjes in 2005) en Melvin van Eldik (Un held út de Meenthe). Iedere dichter / muzikant speelt twee keer een kwartier.

Onder begeleiding. Anne Feddema stelt zichzelf voor aan het publiek door middel van gedichten en liedjes. Naast dichter en muzikant is Anne Feddema beeldend kunstenaar en exposeert regelmatig in binnen en buitenland. In 2005 verschijnt de tweede bundel gedichten van zijn hand en een boek met dubbel cd van zijn wekelijkse Leeuwarder columns op maandagmiddag bij Omrop Fryslân. Anne speelde in o.a. de Oppenheimer Off Beat en de Ravensburger Holidays.

Niet te netjes in 2005. Enthousiast zanger / gitarist Anno van der Werf begeleidt zichzelf deze middag op piano en leest kleine verhaaltjes voor. Anno is 31 jaar oud en vraagt zichzelf af waarom het allemaal zo netjes moet. Deze vraag speelt voortdurend in zijn hoofd. Anno speelt graag op het schoolplein en is een gepassioneerd bestuurder van zijn "Britains" trekkers, maar moet serieus meedoen met de burgermaatschappij. Hij moet solliciteren en het valt niet mee een goede brief te schrijven. Hij speelt blues om het allemaal van zich af te zetten. Anno wil spelend door het leven en worstelt met de stelling "Wie echt speelt… weet niet dat hij speelt en…. wie weet dat hij speelt, speelt niet echt". Misschien moet het niet te netjes in 2005.

Bij de rand van zee en zand. Nog onlangs 'schitterde' Sido Martens in het NPS-programma 'Single Luck'. Hij deed dat met de groep Fungus, waarmee de Fries in 1974 met het lied 'Kaap'ren Varen' een hit(je) scoorde. Na twee albums met Fungus verliet Martens deze groep, bracht vervolgens vier solo-elpees uit, speelde nog eens op het befaamde Pinkpop-festival (1976; met Fungus in 1974) en hield tussen 1984 en 1995 een wel erg lang uitgevallen sabbatical. Muzikaal beweegt Martens zich tussen folk en pop, tussen jazz en luisterlied. Noem het eigengereid, noem het eigenwijs, misschien zelfs eigenaardig, maar eigen is het beslist. Zijn belevingswereld en ervaringen vertaalt Martens in vaak poëtische teksten, waarin een hang naar de donkere kant van het leven doorklinkt. Altijd speelt de liefde een belangrijke rol. Ouder worden en heimwee naar vroeger zonder te verzanden in nostalgie, geven zijn teksten die specifieke Martens-kleur. Ingetogen en sober, liefst met minimale bezetting en voorzien van niet voor de hand liggende arrangementen die soms schurken en schuren, maar in ieder geval tot aandachtig luisteren uitnodigen.
In december 2004 verscheen in een oplage van 100 stuks zijn zesde cd, 'Brak Hart', opnieuw gevuld met eigen werk (15 nieuwe liedjes).

Un Held út de Meenthe. Zanger/gitarist en vrijetijdsdichter Melvin van Eldik draagt gedichten voor, speelt en zingt liedjes uit zijn theaterprogramma "Un Held út de Meenthe". Vers-van-de-pers gedichten, zoals bijvoorbeeld Mayday Mayday over de eventuele komst van het Fries Museum op het Wilhelminaplein en een gedicht over het verdwijnen van Theater Romein zullen langskomen. Alle thema's gaan over actualiteiten, situaties en locaties in Leeuwarden en alle teksten zijn in het stadsdialect. "Ut Liwwadders"is de rode draad in het programma "Un Held út de Meenthe". De gedichten zullen binnenkort verschijnen in een gedichtenbundel annex fotoboek en de Liwwadder teksten op melodieën van bekende megahits uit de jaren '60, '70 en '80 komen in het najaar op CD.

terug <